Deze website geeft een inventarisatie van persoonsnamen in de Lage Landen in de vroege Middeleeuwen. De site is in eerste instantie opgezet voor beoefenaren van levende geschiedenis en re-enactment, die een personage in deze periode willen creëren. Ik heb gemerkt dat deze site ook wordt gewaardeerd door genealogen, LARP-spelers, schrijvers van historische romans en zelfs aanstaande moeders.
De verzameling namen is gebaseerd op primaire bronnen: geschriften, gewoonlijk in het Latijn, uit de vroege Middeleeuwen. Ik heb gestreefd naar compleetheid: ik heb geprobeerd om alle beschikbare bronnen tot het jaar 1150 betreffende Nederland en het Vlaams sprekende deel van België te vinden, en ik heb alle daarin vermelde persoonsnamen genoteerd. Het meeste materiaal komt uit oorkondenboeken, maar ik heb ook de contemporaine verhalende bronnen geraadpleegd: annalen, kronieken en heiligenlevens. De inventarisatie leverde ruim 10.000 attestaties op, 6000 individuen, en 1800 verschillende namen.
De grote variatie in voornamen is een van de opvallendste aspecten van deze inventarisatie. De vroege Middeleeuwen worden weleens afgeschilderd als een duistere periode, waarin alles grijs en grauw was. Wat betreft de namen van de mensen is dat beeld absoluut onjuist. Er was een grote namenrijkdom, en die namen waren welluidend en hadden een mooie, vaak krachtige betekenis. In dat opzicht waren de vroege Middeleeuwen een heldere en kleurrijke periode.
De meeste vroeg-middeleeuwers droegen een Germaanse naam, bestaand uit twee elementen.
De stammentabel geeft de betekenis van elke Germaans element.
In de lijsten en op de analyse-pagina’s is te zien welke namen populair of juist ongebruikelijk waren, wat de spellingswijzen waren en ook verschillen en overeenkomsten tussen de sociale klassen en de regio's.
Gewoonlijk had een persoon slechts één enkele naam, zonder tweede (familie)naam. In de loop der eeuwen veranderde de keuze van eigennamen: Bijbelse namen werden populairder, en de variatie in Germaanse namen nam af. Doordat er steeds minder verschillende voornamen in omloop waren ontstond de behoefte aan achternamen om individuen uit elkaar te houden. De huidige verzameling gaat tot het begin van deze nieuwe periode m.b.t. de naamgeving. De analyse-pagina's brengen enkele van die veranderingen in de tijd in beeld.
|